Thursday, September 23, 2010

race: cerita

warning: long entry!!!!



hi rakan-rakan..seperti yang dijanjikan..
setelah dihebah dan dihebohkan di post sebelum ni , kali ni nk story sket pasal apa yg berlaku di hari kejadian...

kiteorg (me and bb) gerak awal giler..dalam 740pg..yela..trafik KL ni tau2 je la..kang buat tetibe jam kt mana2...x sempat pulak nak race..hehe...tp sangkaan kiteorg meleset..x jam langsung..perjalanan ke The Curve sgt la smooth nye..smpai The Curve lebih kurang pukul 830pg and semua benda pn x set up lg..booth, stage, dan segala2nya la.. oh lupa pulak nk bg tau, di hari kejadian bukan setakat ada race je, tp BlackBerry ada buat promotion Curve 3G baru collaboration dengan Celcom, Digi, Maxis.. RM388 je weh..tp ada la kontrak dgn mana2 telco yg dinyatakan tu... and we met this one Chinese girl yang dah ada dkt situ since 7am semata2 nak beli BB..ye la..murah kot..:p


stage x siap set up lg..


jom amek gmbar before event start...


dalam pukul 9 pg, booth registration pon bukak..so me and bb pn pergi register...die kasi group and kiteorg dpt sorang satu jersey according to group.. mcm aku group 14 so, dpt jersey yg ada no 14 kt belakang...bb group 12...

lepas register, kiteorg amek breakfast yg was prepared by The Laundry Bar..masa tgh breakfast tu, there was one Malay guy yg approach nak join breakfast sekali..of course la boleh kan..mase ni la nk cari kawan2 baru..bila dah borak2, baru la tau, he was my senior back in secondary school (sek men sains tengku abdullah, raub) tp dia SPM 99'.. so bila aku masuk sekolah tu tahun 2000, dia dah xde la kt sekolah tu..tp we still can chit chat pasal cikgu2... seronok dapat gelak2 bila cerita semula psl sekolah, psl raub..hehe...
masa tgh borak2 smbil makan tu, mata aku dah jeling2 sekeliling...mcm nak tercabut bijik mata nampak Jehan Miskin..hensem weh...pastu nampak Yasmin Hani, Daphne Iking, dan beberapa celebrity lain..tp mcm x tau sgt nama dieorg..sbb most of them ni yg bnyk host2 English program dkt 8tv , MTV..


x lame pastu , kiteorg dipanggil masuk dalam utk briefing... briefing was conducted by Chong sisters (pamela and vanessa) and Kish...

pamela-kish-vanessa


pastu group leader (yg terdiri dr celebrity2 tu) diperkenalkan sorg2..and at the same time, team member kena naik pentas utk pergi kt team leader tu..mase tu la rasa mcm artis jap..mate tak nye..bukan main bnyk kamera yg rekod and amek gmbar kiteorg2...berpinar2 mata tgk flash...


mase ni bb punye group...(bb in '12' jersey)...nmpk x camera man yg berlambak2 kt kiri tu??



mase tu sgt la berharap dpt Jehan jd team leader..tp apakan daya, jehan was assigned to lead Team 4..
tp team leader aku pn x kurang hebat nya..si cantek jelita Julie Woon ..siapa2 tgk Blogger boy and Quicky tv kt 8tv sure perasan Julie...

meet Julie everybody!!!


dua org lagi team member aku adalah Daniel and Lydia..
team 14!!!!



ok2..dah..jom cerita pasal race pulak..


starting point: The Laundry Bar
each group dapat satu starting kit yg consist of a BB Curve smartphone + clue card... kiteorg kena cari the next location based on pictures yg ada dlm Facebook 'marshal'..so kena guna la BB tu utk online FB bagai kan...



First Check Point: The Cupcakes
dr jauh aku dah nampak cupcakes yg belambak2 atas meja and aku terus tau yg kiteorg kena makan mnde alah tu n cari apa2 la dlm cupcake tu dan aku 200% tepat...setiap dapat satu dulang = 20 cupcakes yg size large tu .. kiteorg kena cari satu kad kecil yg ada dlm salah satu cupcakes atas dulang tu...mcm mana nak cari? sure la kena makan kan...satu demi satu depan crew tu.. selagi x jumpa, makan la korang mnde alah tu...mase tu dah la baru lepas penat berlari keliling the curve tu.. bau cupcake tu pn dah buat aku nak muntah, apatah lg nk suruh makan... team member aku sgt la supportive nye..dieorg rela makan bnyk2 and aku just kena makan 3 je kot? tp seriously aku mmg x boleh nk makan pn..secebis masuk mulut pn dah rase nk muntah..so, apa aku buat? aku koyak kan secebis and masuk mulut...dan yg selebihnya tu aku penyek2 je kt tgn kiri dgn harapan x diperasan oleh crew.... mane x perasan?? mase tgh kunyah2 cupcake tu dgn krim2 comot kt mulut aku, ade 2 camera yg straight dok rakam aku punya aksi tu.. so aku buat la ala2 mcm dlm tv tu..ala..berinteraksi dgn kamera.."God! i can't even smell that cupcakes!!! how on earth i can eat one?? " hehe..tp betul..mmg aku x boleh langsung nak telan cupcake tu... kalau tgk Julie dgn Daniel, rase kesian pn ade..nk gelak pn ade..mulut masing2 dah penuh dgn cupcake...mase tu aku perasan yg group bb dah pergi next check point..laju seyh...so kiteorg dpt mnde alah kad kecik tu di kek yg ke...14 kot??? gile bnyk kan?? ...
bila dah siap, dpt 2nd clue card...aku lupa ape dlm kad tu ckp, sbb tgk2 daniel dah memecut laju...aku follow je la..gila stamina mmg teruk giler...mengah kot...



Second check point: Sebelah Popular kot ..x ingat...
kat sini each group di beri pilihan antara dua challenges..
1. dalam satu balang kaca yg saiz nye 2 kali ganda bekas kuih raya kt umah korang tu, penuh dgn kertas2 putih... team kena kira setiap 'dot hitam' yg ada atas kertas2 yg maha bnyk nye tu.. 'dot' je tau..diamond ke bentuk2 lain x di kira..

atau

2. each team member kena balance kan satu botol air atas kepala selama 25 saat..kalau x smpai 25 saat n botol tu jatuh, kena start dr awal...nmpk senang kan??

so julie decide nk buat yg balance tu sbb semua org pn x rela nak kira 'dot' yg x berapa ribu tu...tp aksi yg nmpk senang ni , agak mencabar jugak tau...start dgn daniel, julie, lydia and me..problem ukt ketiga2 mereka sbb dieorg x pakai tudung so rambut licin la...bnyk kali jugak kena ulang2...tp bila time aku, sekali percubaan je terus dpt 25 saat..hebat kan?? hehehe...


bila dah siap tu, kt tempat yg sama, kiteorg diberi tugasan seterusnya utk selesaikan satu kod yg akan lead kiteorg ke next check point.. ade 5 kod semua nya..kod2 tu terdiri drp BB code..so, apa yg boleh setelkan kod2 tu, hanya BB phone je yg boleh...punye la lama nk scan mnde alah tu..sbb BB sensitif sket..bayang2 x leh, cahaya lebih x leh..so kat situ delay jugak la...
lima2 kod tu result in 5 words.. clothes, here, be, washed, can't.. so kena la setelkan mnde alah tu.. "clothes can't be washed here" adalah next check point kiteorg...kat sini aku nak bangga jugak la sbb aku yg dpt setelakan teka-teki tu... di mana check point seterusnya?? The Laundry Bar la.. like hello?? laundry? bar? make sense tak?? pandai..so kena la pusing satu the curve tu semula nk pergi laundry bar...




third check point: The Laundry Bar
mase smpai area yg kalau toleh kiri nmpk ikea tu, aku dah nk pancit..julie, lydia and daniel semua dah kt depan.tp yg best nye dieorg semua pusing blk, and bg semangat kt aku yg rase mcm nk mati dah ni... julie jerit" c'mon Filzah..u can do it..we are heading the last check point!!!"..pastu kiteorg semua pegang tgn masing2 pastu lari sama2..cute kan?? best la feeling tu..semangat team dieorg sgt kuat...
mase nk smpai dah kt laundry bar utk last challenge, mmg dah nmpk few teams yg dah smpai termasuk la team bb...nmpk dr jauh bb, bb ckp, "abe dapat no 2!!!" smbil buat peace... so dlm hati, harapan nak dapat BB sebijik dah hancur berkecai..tp xpe...kitoerg tetap akan habiskan race ni...
last challenge, kiteorg kena tgk sorang staff laundry bar preparing for laundry bar's special drink pastu one of us kena buat exactly the same and that staff akan jd judge..nk check rase die same ke x same...julie yg buat task ni..mmg sedap la julie buat..sbb lepas judge tu rase, aku pulak yg rase..hehe...



finish line: in front of main stage
siap ade finish mat lg..betul2 dah mcm amazing race dah...same2 pijak mat tu, pamela ckp, "congratulation team 14..you are the 9th team to arrive!!!!!" siap ade kamera amek2 gmbar lg..pastu kena interview sket2..julie yg jawap kan..hehe... ok ape no 9..team jehan miskin no 10..hehehehe.... team daphne iking no 15(last) kot.. :p




prize-giving ceremony

team 12 (nampak x bb tu?? nampak x? hensem kan? opppssss..tergedik pulak)

bb menang 1 BlackBerry Curve 3G smartphone + RM200 vouchers at Metrojaya + BlackBerry goodie bag..congrats bb!!! bb nk bwk ji shopping kan? kan?

team leaders


sape tgk battle yg menari2 tu?? yg juara dia wakaka crew tu?? aaaaa... dieorg ada petang tu...sgt power okay!!!!!


yg membelakangkan kamera tu adalah alam!!! alam from so you think you can dance.. kenal? hehe



post-race:
dah habis race, semua org pn hang out..

the laundry bar yg penuh dgn insan2 berjersey hitam..



dpt la chance lepak2 minum dgn yasmin hani, julie, and kish...

hani and julie...


lepas hani pergi kt kwn2 dia, bb pulak amek tempat hani..amboi b..nk amek aura hani nmpk... dah tu skrg ni kusyuk betul dgr julie cerita...mata kat mane tu b?? aaaaaaa



dieorg sgt friendly..lepak je borak2....pastu lunch sekali ngn dieorg...amek2 gmbar, makan...amek2 gmbar lg...












pastu me and bb pun blk bersama kenangan2 yg sgt seronok .. oh lupa pulak nk bg tau..aku x blk tgn kosong..dpt goodie bag dr BlackBerry...mcm2 ada...x kira..nk show off jugak....


2 platinum movie pass!!!


mini-speaker



usb-extension


memory card reader



seronok sangat!!!

p/s: oh lupa nk bg tau..bb kasi BB yg die pakai sekarang dkt mama dia..sbb dia dah ada new BB!!! baik kan my bb? kan?


9 comments:

-niribas- said...

Fuuuuh bejanggot abe nak abes bace entry ni.. Pjg bebeno.. lol

Sumpah susah challenge involving cupcakes tue.. Haizz sakit gigi makan.. Mmg xmo makan lagi cupcakes lepas nie.. (-_-')

Neways Tahniah Ji kerana berjaya menduduki tangga ke-9 wooot wooot! ;D

.filzah. said...

hahaha...lenguh kot tgn nk taip entry ni...bb jgak nak bace..kan ji dah update..pndai kan??

ala..ji suka lagi cupcake..bb teman je ji makan cupcakes kay...

terer ape no 9..top 10 lg tuuuuuuu

fieqah49 said...

wah tahniah kepada saya sbb smngt baca sampai habis!!

wow sabirin!!!team leader mu yg pengacara rancangan railway apebende ntah kat 8tv tu kan???
aaa suke~!!

julie tu pn suke jugak pijah~!!sbb baru berjinak2 tgk blogger boy

bestnye goodie bag..tiket movie tu tgk crite apa pijah?

.filzah. said...

tahniah!! tahniah!!! saya kagum dgn kesungguhan anda itu!!!

pasal group leader sabirin tu, nnti biar die yg jwb sndiri..sbb sy x pernah tgk pn dia..tp serius hensem dan putih dan tinggi dan wangi..kantoi saje nk dekat2 ngn org hensem.. hahah..

sile la tgk blogger boy ye..sy pn nak berjinak2 jugak la..hehehe

best kan?? mcm berbaloi je dtg..bukan kena byr pn (kecuali tiket bas sy blk ke kuantan..dtg kl x yah byr sbb tumpang kereta adik..hehe)..
semua mnde dpt..siap breakfast ngn after-race-refreshment lg..seronok oiii...

movie tu x decide lg nk tgk cerita ape.. n x tau pn nk tgk bile..sbb die leh tgk kt cathay the curve je...tp xpe..due date lmbt lg..september 2011..hehe

fieqah49 said...

nak gak join race2 mcm ni..klu sy masok sure kalah sabirin.ngahahahah
ceh..bajet stamina mcm nadal

apela nama team leader sabirin tuh,kevin?david?alexander?yg blakon cameo jd pasangan gay nas-t dlm cite pisau cukur tu ler

pijah bila mahu dtg melaka ni?eh jom singapore 23oct
mcm konfem dah ni nak gi
:P

.filzah. said...

hahaha..eh stamina awk mmg kuat ape..tp sy kan pikah serius lembik nk mati ari tu...

o0o0o0o0o0o0o0o0....aah la...patot la...tp ntah la name die ape..nnti tggu birin reply komen ni ek...hehehe

s'pore?? ada apa dgn s'pore? sy x bekerjaya lg la cik rakan...

-niribas- said...

Cik siti afiqah: Patot la asek terbersin je dari tadi..(^_^) Btw name mamat tu Henry Golding - Welcome To The Rail World. Jom la join.. Lain kali kalaw ade contest2 saye forward kat cik piqa skali.. Pastu taw sape menang LOL ;p

Ji: Pegi ler S'pore.. Bukan selalu jalan2.. ;D Btw bile kite nak gune movie ticket tu eh?

ji said...

mane nk cari duit bb oii...bb nk support ek?? hehe

erm..bile ek?? pas abis intern la.. :D nnti ji dtg sane.. hehe

miah said...

ye,aku baru baca entry kau ni =.=
team leader sabirin mmg hensem dan klaka.aku suka tengok cite die (dan-dan je salmiahhhh)

tahniah kpd biring dan pijah!(walaupun lambat nak cakap jugak)