Thursday, November 13, 2008

membantu org yg kemalangan

pas lunch ngn bb n faiz kt PS, aku pn melenggang la mahu pulang ke umah.."erm..nk singgah u center jap la..leh bli paper n ujang"...so, instead of using the usual way to go back to my home, aku gune jln tepi food court ixora yg bnyk semak samun tu...nnti leh tros gi u-center..dekat sket...tgh aku melenggang-lenggang berjln..tetibe....



eeeeeeeeeeeeeeeeeeekkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk -bunyi brek emergency..:P
kaboom!!


jarak aku ngn tmpat kejadian tu x smpai 40 meter pn..tmpat kejadian tu kt simpang maut masuk tmn BBU tu...aku pn pe lg, cpt2 la lari...ku nmpk ade satu kreta stop atas jln, n satu motor dah terbalik..tp x nmpk lak mane mangse nye..disbbkn semak samun tu....
ble dah dkt, baru aku nmpk, ade sorang bdak pmpuan tgh mengerang atas jln..dah la pakai baju kurung....beberapa motor stop la..as usual, org m'sia kn prihatin...

tp semua lelaki....so, org cm x brani la nk pgg pmpuan tu..aku pn pegi la mghulurkn tgn...smbil tu aku dah ready dah nk lemah2 kaki nk tgk luke2 ke..darah2 ke..tulang terkeluar ke....tp pelik...bdak pmpuan tu x luka pape pn..calar2 cm sket je....tp die x leh nk bagun...org ramai soh aku papah die bwk ke tepi jln..aku ngn sorang bdak pmpuan tu tlg la papah ke tepi...smbil tu cm tanye la die ok ke..x ok ke...die kate perut n blakang die saket..pastu org soh bwk die gi spital...kebutalan antare bnyk2 moto yg stop tu adalh satu kreta bdak mmu ni stop...die ngn gf die willing nk hntr gi spital....papah la pegi masuk keta mercedes tu...tp aku x de la ikot pegi hntr spital...


pastu ble bdak pmpuan tu dah hntr gi spital, org ramai pn mule la tgglkn tmpat kejadian...aku pgi la kt mamat yg naik kreta yg lggr pmpuan tu..smbil tu aku amek la no plat kreta yg lggr tu..kot2 la diperlukan ke ape ke....

cerita kemalangan tu cm ni..

mamat yg naik kreta tu bdak MMU..ade exam supp kol 230 pm..(wktu kejadian kol 215pm)..cm nk cepat la kot..die dr arah IPK mlake tu mghala ke MMU..bdak pmpuan tu maybe bdak kolej komuniti, dr smpang tmn BBU tu nk ke jln besar yg ke arah mmu la...bdak pmpuan tu kuar smpang tros masuk lorong tgh..kreta tu yg tgh agak laju, ble nmpk sebijik motor tu tetibe je muncul dpn die, die try gak la brek emergency...tp x berjaya...terlanggar la jgak bdak tu.....


pas ckp2 lbey kurang, aku pn mntak izin nk blk umah dulu( x sbr nk blk crita ke osmet)...yg stay lg mase tu, ade la beberapa kenalan ayah mangse utk setelkn ngn mamat tu..sblm aku blah, smpat la aku bg tau die, "gi la exam..dah kol bape ni..kang lmbat lak..."

tp bygkn la prasaan die..cm ne la die nk amek exam...die baru je terlibat dlm satu kmlgn..trauma tu....


sian die...




p/s:- bwk la kenderaan berhati2...ingt la org tersyg....jgn la nk memecut laju2 sgt...xde pe pn yg lg pnting dr satu nyawa...

Subhanallah....


2 comments:

pqahluvdonghae said...

xde csi dtg ke td kat tempat kejadian?

~filzah~ said...

csi xde..sbb season dah abis..x leh nk keja lg...hehe